Rabarber 'Stockbridge Arrow'

Rheum rhabarbarum

Sort med röda stjälkar och grönt inre, god sötsyrlig smak och pilspetsformade blad. Medelhög oxalsyrehalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Odlingsvärd rabarber med stabilt, upprätt växtsätt och pilformade blad. Bildar få men långa stjälkar, upp till cirka 60 cm, som är lättskördade. Stjälkarna är vackert röda men inte genomfärgade och har en god sötsyrlig rabarbersmak. Medelhög oxalsyrehalt. Börjar växa tidigt och är en bra sort för drivning som glasrabarber. De unga stjälkarna kan användas med skal på. Används till bland annat kräm, saft, sylt och paj.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott kan skäras bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt eller så får blommorna sitta kvar till våra pollinatörer.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan sågs den som medicinalväxt.

En sort från England som tagits fram på försöksstationen i Stockbridge. Den har fått sitt namn av sina pilformade blad.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
April, Maj, Juni, Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt