Rabarber 'Timperley Early'

Rheum rhabarbarum

Tidig sort med grönröda stjälkar, god avkastning och svag rabarbersmak. Användbar som drivrabarber. Medelhög oxalsyrehalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Tidig sort med upprättväxande växtsätt och hög avkastning. Stjälkarna är röda till rödgröna med svag rabarbersmak. Börjar växa tidigt och de unga stjälkarna kan användas med skal på. Används till bland annat kräm, saft, sylt och paj. Sorten är mycket populär som drivningssort och används ofta till att göra glasrabarber av. Medelhög oxalsyrehalt.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott kan skäras bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt eller så får blommorna sitta kvar till våra pollinatörer.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan sågs den som medicinalväxt.

Rabarben 'Timperley Early' hittades som en avvikande rabarberplanta på ett fält med sorten 'Linnaeus'. Man märke att denna sort hade bra egenskaper som drivrabarber och den lanserades 1947 och har varit populär sen dess.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
April, Maj, Juni, Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt