Rabarber 'Victoria'

Rheum rhabarbarum

Mycket populär, äldre sort som får stora skördar av rödgröna stjälkar med god syrlig smak. Medel till låg oxalsyrehalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Klassisk och populär sort som kan odlas i nästan hela landet. Bildar stora plantor med glansiga, grönröda stjälkar med syrlig god smak. Ger hög avkastning och bildar många blomstänglar. Medel till låg oxalsyrehalt. Används till bland annat kräm, saft, sylt och paj.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott kan skäras bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt eller så får blommorna sitta kvar till våra pollinatörer.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan sågs den som medicinalväxt.

Är en gammal sort, ursprungligen från England, som är uppkallad efter den brittiska drottningen. Sorten togs fram 1837 av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
April, Maj, Juni, Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt