Röda vinbär 'Jonkheer van Tets'

Ribes (Röda Vinbär-Gruppen)

Populär sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Får rikliga skördar av stora, sötsyrliga, röda bär i långa klasar. God motståndskraft mot mjöldagg och filtrost. Bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Ger tidiga och rikliga skördar av stora, fasta, lysande röda bär i långa klasar. Smaken är sötsyrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg och filtrost.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Beskärs efter skörd genom att gallra ut enstaka äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 3-5 års mellanrum. Röda vinbär ger bär på äldre ved jämfört med svarta vinbär som får bär på yngre ved, därför föryngringsbeskär man inte röda vinbär lika ofta. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Röda vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Röda vinbär har odlats i Norden sedan medeltiden och har använts som medicinalväxt.

Holländsk framförädlad sort.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt