Röda vinbär RÖDA HOLLÄNDSKA

Ribes (Röda Vinbär-Gruppen)

Äldre, frisk sort med kraftigt, upprätt växtsätt. Ger rikliga, sena skördar av små till medelstora, röda bär i korta klasar med syrlig smak. Bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort med kraftigt, upprätt växtsätt. Ger sena och rikliga skördar av små till medelstora röda bär i korta klasar. Smaken är syrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat sylt, saft, paj och bakverk, men är även goda att äta färska. Sorten kan drabbas av bladlöss och bladfallssjukan men är annars mycket frisk och motståndskraftig mot svampsjukdomar. Odlingssäker sort.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik, och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Beskärs efter skörd genom att gallra ut enstaka äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 3-5 års mellanrum. Röda vinbär ger bär på äldre ved jämfört med svarta vinbär som får bär på yngre ved, därför föryngringsbeskär man inte röda vinbär lika ofta. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Röda vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Är en mycket gammal odlad sort som omnämnts redan 1867.
Röda vinbär har odlats i Norden sedan medeltiden och har använts som medicinalväxt.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt