Röda vinbär 'Rondom'

Ribes (Röda Vinbär-Gruppen)

Köp online hos oss
Bildar en uprättväxande buske med rikliga sködar av syrliga, mörkröda bär i långa klasar. Frisk sort.
Frisk sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Ger rikliga skördar av stora, mörkröda bär i långa, välfyllda klasar. Smaken är syrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Sorten är frisk och har god motståndskraft mot svampsjukdomar. Är känslig för sen vårfrost, så sorten är mer lämplig för de södra delarna av landet.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Beskärs efter skörd genom att gallra ut enstaka äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 3-5 års mellanrum. Röda vinbär ger bär på äldre ved jämfört med svarta vinbär som får bär på yngre ved, därför föryngringsbeskär man inte röda vinbär lika ofta. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Röda vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Röda vinbär har odlats i Norden sedan medeltiden och har använts som medicinalväxt

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt