Röda vinbär 'Rovada' På stam

Litet vinbärsträd som ger rikliga skördar av stora, röda bär i långa, täta klasar med mild, syrlig smak. Frisk sort. Ger bäst skörd i soligt läge på lätt fuktighetshållande och väldränerad jord.
Tålig sort som är toppympad på en stam för att bilda ett litet träd. Bildar en kraftig, upprätt krona. Ger rikliga skördar av stora, röda bär med tunt skal i långa klasar. Varje klase är lång och består av många bär. Smaken är mild och friskt syrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg.

För att behålla formen på själva trädet och kronan krävs en relativt kraftig beskärning. Gallra kronan och korta in all årstillväxt med cirka två tredjedelar för att ge trädet en stabil krona och riklig fruktsättning. Ta även bort eventuella rot- och stamskott. Trädet bör stöttas upp.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär 1-2 knoppar över förra årets beskärningsnivå, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt