Svarta vinbär BALSGÅRD® MARTIN E

Köp online hos oss
Frisk sort som tidigt på säsongen ger rikliga skördar av medelstora svarta bär i medellånga klasar. Bären är söta med tydlig svartvinbärssmak. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk, upprättväxande sort som ger rikliga skördar av medelstora, svarta bär i medellånga klasar. Bären har mild men tydlig svartvinbärssmak och är relativt söta jämfört med många andra sorter. De C-vitaminrika bären används till bland annat sylt, saft, paj och bakverk men är även goda att äta färska. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.
Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg, vinbärsgallkvalster, bladfallsjuka och bladfläcksjuka.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små.
Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 2-3 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Svarta vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Blir cirka 1 meter bred. Äldre exemplar kan behöva stöd.

Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Svartvinbärssorten är från 2024 och har tagits fram av Kimmo Rumpunen vid SLU Balsgård.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli, Augusti