Svarta vinbär 'Ben Sarek'

Ribes nigrum

Skotsk, frisk sort med ett kompakt växtsätt. Bildar stora, svarta bär med en utsökt, god, syrlig smak. God motståndskraft mot mjöldagg.
Frisk sort med kompakt och lågt växtsätt, och där grenarna böjer sig något av bärens tyngd. Ger rikliga skördar på medellånga klasar. Stora, svarta bär med en utsökt, god, syrlig smak. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 2-3 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Svarta vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Svarta vinbär har odlats i Norden sedan början av 1600-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt