Svarta vinbär 'Öjebyn'

Ribes nigrum

Populär, gammal svensk sort med brett och kraftigt växtsätt. Rikliga skördar av stora, svarta, sötsyrliga bär på stora klasar. God motståndskraft mot mjöldagg. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk, gammal sort med utbrett, kraftigt växtsätt och överhängande grenar. Ger rikliga skördar av stora, svarta, tunnskaliga bär i stora klasar. Smaken är sötsyrlig med fin arom. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även goda att äta färska. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 2-3 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Svarta vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Svarta vinbär har odlats i Norden sedan början av 1600-talet. Svarta vinbäret 'Öjebyn' hittades i Norrbotten på 1940-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt