Svarta vinbär 'Risarp'

Ribes nigrum

Köp online hos oss
Frisk sort med buskigt, upprätt växtsätt. Bär rikligt med medelstora, svarta bär som har mycket god, söt smak. God motståndskraft mot mjöldagg. Ger bäst skörd på soliga platser.
Frisk sort med något buskigt växtsätt och kraftigt upprättväxande grenar. Ger rikliga skördar av medelstora, svarta bär i välfyllda klasar. Bären är söta med tunt skal och har en mycket god smak. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 2-3 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Svarta vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Svarta vinbär har odlats i Norden sedan början av 1600-talet.
Sorten är en korsning mellan 'Öjebyn' och 'Risager', framtagen i slutet av 70-talet av Herbert Arvidsson, växtförädlare i Halland.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt