Svarta vinbär 'Titania' På stam

Litet vinbärsträd som ger rikliga skördar av stora, svarta bär som är söta och saftiga. Har god mjöldaggsresistens. Ger bäst skörd i soligt läge på lätt fuktighetshållande och väldränerad jord.
Frisk sort som är toppympad på en stam för att bilda ett litet träd. Bildar en kraftig, upprätt krona där grenarna böjer sig något av bärens tyngd. Ger rikliga skördar av stora, svarta bär med saftig, söt smak. De C-vitaminrika bären används till bland annat sylt, saft, paj och bakverk, även goda att äta färska. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg och viss resistent mot gallkvalster. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem en viktig näringskälla.

För att behålla formen på själva trädet och kronan krävs en relativt kraftig beskärning. Gallra kronan och korta in all årstillväxt med cirka två tredjedelar för att ge trädet en stabil krona och riklig fruktsättning. Ta även bort eventuella rot- och stamskott. Trädet bör stöttas upp.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och växten blir mer mottaglig för mjöldagg. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Svarta vinbär har odlats i Norden sedan början av 1600-talet. Svarta vinbäret 'Titania' är en svensk sort framtagen på 1980-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär 1-2 knoppar över förra årets beskärningsnivå, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt