Svarta vinbär 'Titania'

Ribes nigrum

Köp online hos oss
Frisk sort som ger rikliga skördar med stora, svarta bär som är söta och saftiga. Har god mjöldaggsresistens. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort med kraftigt, upprätt växtsätt och där grenarna böjer sig något av bärens tyngd. Ger rikliga skördar av stora, svarta bär med saftig, söt smak. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även goda att äta färska. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg och viss resistent mot gallkvalster.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 2-3 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Svarta vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Svarta vinbär har odlats i Norden sedan början av 1600-talet. Svarta vinbäret 'Titania' är en svensk sort framtagen på 1980-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt