Vita vinbär 'Versailles Blanche'

Ribes (Vita Vinbär-Gruppen)

Äldre, frisk sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Får rikliga skördar av stora, gulvita bär i långa klasar med mild, sötsyrlig smak. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort med kraftigt, upprätt växtsätt. Ger rikliga skördar av stora, gulvita bär i långa klasar. Smaken är mild och sötsyrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat sylt, saft, paj och bakverk, men är även goda att äta färska. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Vita vinbär ratas oftast av fåglar och anses vara mindre smaklig för rådjur.

Beskärs efter skörd genom att gallra ut enstaka äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 3-5 års mellanrum. Vita vinbär ger bär på äldre ved jämfört med svarta vinbär som får bär på yngre ved, därför föryngringsbeskär man inte vita vinbär lika ofta. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Röda vinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd.

Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, bären saknar helt pigment och ser allt från gula till helt genomskinliga ut. Sorten är en gammal fransk sort som verkar ha funnits i odling sedan 1843. Sorten kallas även för 'Vit Versaille' och 'Weisse Versailles'.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt