Vita vinbär VITA HOLLÄNDSKA ('Witte Hollander') På stam

Ribes (Vita Vinbär-Gruppen)

Litet vinbärsträd som ger rikliga, sena skördar av små gulvita bär i halvlånga klasar med mild, syrlig smak. Äldre, frisk sort med kraftigt växtsätt. Ger bäst skörd i soligt läge på lätt fuktighetshållande och väldränerad jord.
Frisk sort som är toppympad på en stam för att bilda ett litet träd. Bildar en kraftig, upprätt krona. Ger sena, rikliga skördar av små, gulvita bär i halvlånga klasar. Smaken är mild och syrlig, något sötare än röda vinbär. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Sorten kan drabbas av bladlöss och bladfallssjukan men är annars mycket frisk och motståndskraftig mot svampsjukdomar. Odlingssäker sort. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem en viktig näringskälla.

För att behålla formen på själva trädet och kronan krävs en relativt kraftig beskärning. Gallra kronan och korta in all årstillväxt med cirka två tredjedelar för att ge trädet en stabil krona och riklig fruktsättning. Ta även bort eventuella rot- och stamskott. Trädet bör stöttas upp.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattigt gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Vita vinbär ratas oftast av fåglar och anses vara mindre smaklig för rådjur.

Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, bären saknar helt pigment och kan vara allt från gula till helt genomskinliga. Sorten är en vit klon ifrån sorten RÖDA HOLLÄNDSKA och har funnits sen 1800-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär 1-2 knoppar över förra årets beskärningsnivå, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt