Vita vinbär 'Werdavia' På stam

Litet vinbärsträd som ger rikliga skördar av stora, gulvita, saftiga bär i långa klasar. Smaken är mild och sötsyrlig.
Frisk sort som är toppympad på en stam för att bilda ett litet träd. Bildar en kraftig, upprätt och tät krona. Bären är gulvita, milda och lätt syrliga i smaken, något sötare än röda vinbär. Ger rikliga skördar. De C-vitaminrika bären används till bland annat sylt, saft, paj och bakverk, är även goda att konsumera direkt. Sorten är frisk och motståndskraftig mot svampsjukdomar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

För att behålla formen på själva trädet och kronan krävs en relativt kraftig beskärning. Gallra kronan och korta in all årstillväxt med cirka två tredjedelar för att ge trädet en stabil krona och riklig fruktsättning. Ta även bort eventuella rot- och stamskott. Trädet bör stöttas upp.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären ofta små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Vita vinbär ratas oftast av fåglar och anses vara mindre smaklig för rådjur.

Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, bären saknar helt pigment och kan vara allt från gula till helt genomskinliga.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär 1-2 knoppar över förra årets beskärningsnivå, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt