Vin 'Blå Pärldruva'

Vitis

Köp online hos oss
Vindruva med blå kärnfria, goda druvor i små klasar. Trivs på solig, lugn växtplats och växer bäst i växthus eller uterum.
Druva som ger mängder av korta, små klasar. Frukterna är kärnfria, inte så stora, men har god smak. Smakar nästan som amerikanska blåbär men med lite extra syra.

Växer måttligt. Utvecklas bäst på solig och lugn växtplats. Trivs i mullrik och väldränerad jord. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering och minskad risk för vinterskador.

När vinrankorna börjar visa fruktanlag är det gynnsamt att välja ut några klasar och gallra bort ungefär hälften. Genom kartgallring ökar man chansen att resterande druvor får tid att utvecklas fullt ut. Lämna ett par blad ovan klasen och skär bort resten av bladverket vid ett bladveck, detta för att ge ytterligare kraft åt druvan. Vin kan även odlas för de vackra bladens skull. Vinrankan har en otrolig växtkraft och kan, under rätt förutsättningar, växa omkring tre meter på en säsong.

Vedartade växtdelar beskärs endast då vinrankorna är i vintervila. En bra utgångspunkt är att beskärningen bör ske efter att vinstockarna fällt sina blad på hösten och innan saven stiger på våren. November eller december är bra månader för att beskära. Om de beskärs senare än februari kan saven stigit och de blöder då kraftigt. Låt rankorna växa ca 50 - 100 cm per år. Örtartade delar såsom bladverk och grön tillväxt kan dock beskäras sommartid.

Amerikansk hybrid mellan vitis vinifera och vitis labrusca.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 1
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär 1-2 knoppar över förra årets beskärningsnivå
Beskärningstid:
I december
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt