Äpple 'Apistar'

Malus domestica

Ett svagväxande träd med speciella, små, gulröda stjärnformade frukter med aromatisk smak och fin balans mellan sötma och syra. Kallas även för stjärnäpple. God hållbarhet och kan lagras in i januari. Pollineras av bl. a 'James Grieve'. Ger bäst skörd i soligt läge.
Svagväxande sort som bildar ett litet träd, bra sort för den mindre trädgården. Sorten kallas även för stjärnäpple och det kan man förstå när man ser frukterna. Ju äldre trädet blir desto mer stjärnformade blir frukterna. Det bildas tydliga åsar runt hela äpplet, det är inte bara dekorativt utan även gott att äta. De små frukterna är goda som snacks då de ofta inte blir större än 8 cm i diameter. Äpplet har en elegant sötma och en låg syrahalt. Fruktköttet är vitt och fast. Frukterna har ett vackert gult skal med röd täckfärg. De mognar i oktober och tål att lagras in i januari.

Sorten är gammal och har odlats i Schweiz sedan 1600-talet. Äpplet blev väldigt populärt i det viktorianska England där det prydde många fruktskålar tack vare sin form.

Ger bäst skörd i soliga lägen i näringsrik och väldränerad jord. Pollineras bland annat av: 'James Grieve'.

Äppelblommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Oktober, November
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader