Äpple 'Elise'

Malus domestica

Medelstort träd som bildar en bred krona. Ger medelstora till stora gula äpplen med mörkröd täckfärg. Rött, sötsyrligt vinteräpple med fast fruktkött. Smakar godast efter en tids lagring och kan ibland lagras så länge som till juni. Pollineras av bl. a 'Ingrid Marie' och 'James Grieve'. Ger bäst skörd i soligt läge.
Medelstarkväxande sort som bildar en bred krona. Det koniska äpplet blir medelstort till stort och får en fin mörkröd täckfärg över den gula grundfärgen. Saftigt, gulvitt och fast fruktkött. Sorten utmärker sig genom att ha en lägre halt av det protein som hindrar vissa allergiker från att kunna äta äpplen. God både som bordsfrukt och hushållsfrukt. Bäst smak får frukten efter lagring då den höga syran mildras. Skördas på hösten men är som bäst från januari och framåt. Kan ibland lagras så länge som fram till juni.

Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrik och väldränerade jord. Blommar senare på våren och pollineras bland annat av 'Ingrid Marie' och 'James Grieve'.

Äppelblommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Sorten är en korsning mellan ’Septer’ och ’Cox Orange’ som togs fram som en del av EU:s hälso- och fruktfrämjande projekt ISAFRUIT.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Januari, Februari, Mars, April, December
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader