Äppleträd 'Antonovka'

Malus domestica

Köp online hos oss
Starkväxande, frisk och härdig sort som ger stora gula frukter med syrlig, aromatisk smak. Lämpar sig för odling i norra Sverige. Pollineras av bl. a 'Cox's Pomona' och 'Silva'. Ger bäst skörd i soligt läge.
Populär och odlingsvärd sort som bildar en bred och stor krona. Trädet är friskt och mycket härdigt och bär stora till mycket stora frukter. Fruktköttet är grönvitt, fast och saftigt med syrlig smak och svag arom. Själva frukten är gul med tydliga åsar, får röda strimmor vid full mognad. Ett utmärkt hushållsäpple som innehåller mycket pektin vilket gör att det passar bra till gelé och mos. Sorten är frisk och motståndskraftig mot skorv, och mycket härdig. På grund av dess goda egenskaper används ofta fröplantor från sorten som grundstam till andra äpplesorter.

Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrik och väldränerad jord. Sorten lämpar sig bäst för odling i Mellansverige och Norrland. Bra som pollengivare. Pollineras till exempel av 'Cox's Pomona', 'Gyllenkroks Astrakan', 'Transparente Blanche' och 'Silva'.

Äppleblommorna uppskattas hos våra pollinatörer.

Rysk sort som förmodligen uppkommit ifrån en vildsådd och hittades nära Kursk, Ryssland. Registrerades första gången 1826 och har odlats i Sverige sedan 1865.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
3 - 6
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid