Äppleträd 'Gyllenkroks Astrakan'

Malus domestica

Köp online hos oss
Svagväxande, populär sort som är lämplig för den lite mindre trädgården. Fruktköttet är mjukt, saftigt och mycket gott. Kan lagras en kortare tid. Pollineras av bl. a 'James Grieve' och 'Katja'. Ger bäst skörd i soligt läge.
Svagväxande träd med pyramidalt växtsätt, blir bredare som äldre exemplar. Ger välsmakande medelstora, ljust gulgröna äpplen med röda strimmor. Fruktköttet är vitt, mjukt och saftigt med en mycket god smak. Är en bordsfrukt och bör avnjutas direkt från trädet. Kan lagras en kortare tid. Tyvärr mottaglig för sjukdomar. Blommorna lockar till sig våra pollinatörer.

Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrika och väldränerande jordar. Pollineras av andra medeltidigt blommande sorter som ’James Grieve’, ’Katja’, ’Signe Tillisch’ och ’Sävstaholm’.

Sorten har fått sitt namn efter släkten Gyllenkrok som ägde gården Regnaholm i Finspång. Där stod troligen moderträdet som planterades någon gång vid sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet. Sägs vara den mest odlingsvärda av alla astrakaner och är idag Östergötlands landskapsäpple.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid