Äppleträd MELON ('Melonenapfel')

Malus domestica

Storvuxet träd som får ljusgröna äpplen med rödstrimmig täckfärg. Frukten är fast, söt till sötsyrlig med en god arom. Goda lagringsegenskaper. Pollineras av bl. a 'Cox's Orange' och 'Gul Richard'. Ger bäst skörd i soligt läge.
Kraftigväxande sort som bildar stora träd, lämpar sig bäst för den större trädgården. Får medelstora, ovala, ljusgröna frukter med vackra, röda strimmor som täckfärg på solsidan. Fruktköttet är vitt, fast med en söt till sötsyrlig smak och fin arom. Används både som bordsfrukt och hushållsfrukt och kan lagras till april. Bär frukt sent, först efter ett par år men då rikligt. Har god motståndskraft mot skorv men drabbas ibland av fruktträdskräfta.

Ger bäst skörd soligt läge på näringsrik och väldränerad jord. Blomningen är sen, och pollineras bl.a. av 'Cox's Orange', 'Cox Pomona', och 'Gul Richard'.

Citronäpple, Klockäpple eller Haratuta är några av de namn som detta kära äpple har. Sorten har odlats i Sverige sedan slutet av 1700-talet och har förmodligen sitt ursprung i Tyskland. Utsedd till Blekinges landskapsäpple.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader