Äppleträd REDLOVE ERA

Malus domestica

Lågväxande höstäpple som ger mörkröda äpplen med rött fruktkött. Äpplet har en vacker hjärtformad genomskärning och smakar uppfriskande sötsyrligt och krispigt. Sorten har en bärig arom och är särskilt god att äta direkt. Får ljuvliga mörkrosa blommor under våren. Sorten har god resistens mot skorv och kan lagras i några månader. Korspollineras med annan sort för fruktsättning. Ger bäst skörd i soligt läge.
Lågväxande träd som ger mörkröda medelstora, runda frukter med saftigt, krispigt fruktkött. Fruktköttet är nästintill helt rött och hjärtformat i genomskärning. Runt kärnhuset syns en ljus strimma. Smaken är uppfriskande sötsyrlig med en bärig arom, det gör denna sort särskilt god att äta direkt från trädet. Används både som bords- och hushållsfrukt. Sorten bidrar med en härlig rödrosa färg på saft, paj och äpplemos. Höstäpple som kan lagras i ett par månader. Frukten sägs innehålla 30-40% mer antioxidanter och är därmed extra nyttig, dessutom blir dem inte bruna direkt såsom många vitköttiga frukter kan bli. God resistens mot skorv.

Sorten kan även odlas som ett prydnadsträd då både blad och blommor har fina prydnadsvärden. Får röda vackra blomknoppar följt av mörkrosa blommor på våren. Ny tillväxt är vackert purpurröd följt av mörkgröna blad. Uppskattas av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på solig växtplats i väldränerad och näringsrik jord. Sorten är självsteril och kräver korspollinering med annan sort för fruktsättning, de flesta äppelsorter som blommar samtidigt verkar fungera.

REDLOVE är en schweizisk äppelserie där den första sorten ('CIRCE') korsades fram år2009. Efter 20 års experimenterande fick en odlare fram serie äpplen med röd insida.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
September
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader