Surkörsbär CHOKLADKÖRSBÄR

Prunus cerasus

Relativt litet träd som passar för den mindre trädgården. Får sötsyrliga brunsvarta bär som passar till saft, sylt och marmelader. Självfertil. Ger bäst skörd i soligt läge.
En rysk sort som bildar ett mindre träd med stora mörkbruna, nästan svarta bär som mognar cirka en vecka före alla andra moreller. Bären är söta, lätt syrliga med en angenäm eftersmak av mandel. Chokladkörsbäret är syrligare än bigarråer men sötare än moreller. Äts direkt ifrån trädet, fast passar bäst till saft, sylt, och marmelader. Beskär endast lätt under sensommar-tidig höst, och endast på skadade och felväxta grenar. Körsbärsträd är de bästa fruktträden för pollinerande insekter, när det gäller både pollen och nektar.

Ger bäst skörd i soligt läge på näringsrik, väldränerad och kalkrik jord. Självfertil.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt