Surkörsbär FANAL

Prunus cerasus

En rödbrun till mörkröd morell med mörkrött, saftigt och syrligt fruktkött som är lämplig till saft och sylt. Självfertil.
Blommar vackert, översållat med vita blommor i maj. Surkörsbär med stora mörkt, brunröda bär som vanligtvis börjar mogna i mitten av augusti. Fruktköttet är mörkrött och saftigt, smaken är kraftig och syrlig. Användas bäst till saft, marmelad och sylt, men är även en bra sort för konservering.

Ger bäst skörd i soligt läge på näringsrik, kalkrik och väldränerad jord. Beskär endast lätt under sensommar-tidig höst och endast på skadade och felväxta grenar.

Körsbärsträd är de bästa fruktträden för pollinerande insekter, när det gäller både pollen och nektar. Sorten är självfertil och behöver ingen pollineringspartner, men är en mycket bra pollengivare till andra körsbärssorter.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Kalkrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt