Hasselnöt 'Webb's Prize Cob'

Corylus Hasselnöt-Gruppen

Storfruktig sort med vasformat, brett och rundat växtsätt. Stora, mörkgröna blad som får gyllengula höstfärger. Blommar tidigt på bar kvist med långa, gulbruna hängen. Får riklig skörd av stora, goda hasselnötter. Självfertil. Trivs i sol till halvskugga på mullrik, lätt fuktighetshållande jord.
Snabbväxande sort som bildar en storvuxen buske med vasformat, brett växtsätt och rundad krona. Mörkgrönt, frodigt bladverk, bladen är stora och runda med tydlig ådring och tandade bladkanter. Bladen får gyllengula höstfärger. Blommar med långa, gulbruna hanhängen och röda, små, oansenliga honblommor. Hanhängena bildas och syns redan under hösten för att slå ut tidigt på vårvintern när den allra första vårvärmen kommer. Blomningen är riklig och hasselbusken översållas med långa hängen, vilket är en vacker kontrast i ett snölandskap. Hassel befruktas med hjälp av vinden, men dess pollen uppskattas av tidiga pollinatörer. På hösten bildas stora skördar av klungor med gröna, stora hasselnötter som mognar till bruna och ramlar av busken. Nötterna torkas, knäcks och äts som de är eller används som smaksättare till bakverk. Sorten är självfertil, men ger bättre skörd samplanterad ihop med andra hasselsorter.

Trivs i sol till skugga i lätt fuktighetshållande, väldränerad och mullrik jord som gärna är något kalkrik. Undvik kompakt jord, hårdgjorda ytor och tunga lerjordar. Tål hård beskärning och föryngras genom gallring av äldre stammar. Planteras som solitär eller i buskage. Är även fin som friväxande lä- eller insynshäck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
3 m
Jordmån:
Fuktig jord, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader