Päron 'Americana'

Pyrus communis

Höstpäron som bär frukt i ung ålder och får senare rikligt med mycket stora gröngula päron med röd solsida. Fast till saftigt fruktkött med en söt arom. Frisk sort som kan lagras ett par veckor. Delvis självfertil men gynnas av korspollinering med annan sort. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort som bär frukt relativt tidigt i ung ålder och sedan rikligt. Frukten är stor och väger i genomsnitt 200 gram, kan dock väga upp till ett halvt kilo. Skalet är gröngult med röda strimmor på solsidan. Fruktköttet är först fast för att vid mognad bli saftigt och mjukt. Smaken är mycket söt och aromatisk. Används främst som bordsfrukt och äts direkt men kan även användas till mos, saft och sylt. Hållbarheten är kort och kan endast lagras i ett par veckor.

Trivs bäst på väldränerad, mullrik och näringsrik jord. Planteras i full sol för bästa skörd. Bildas för mycket kart bör trädet kartgallras, det ger finare frukter och gynnar trädets välmående. Delvis självfertil men gynnas av korspollinering med annan sort.

Amerikansk sort som även går under namnet 'Devoe'.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid