Päronträd 'Clapp's Favourite'

Pyrus communis

Köp online hos oss
Starkväxande träd som får stora, gulgröna frukter med röd solsida. Fruktköttet är vitt, aromatiskt och sötsyligt, passar bra som dessertfrukt och till ostar. Ger bäst skörd i soligt läge. Pollineras av bl. a 'Clara Frijs' och 'Conference'.
Starkväxande sort som får en pyramidformad krona. Ger stora, tjocka frukter som har en gulgrön ton som övergår i ljusare gul färg vid full mognad. Frukten får också en rödaktig ton på solsidan. Smaken är söt, lätt syrlig. Fruktköttet är vitt, till vitgult och saftigt med något grov konsistens. Mognar i september-oktober och äts eller förädlas inom kort då hållbarheten är begränsad. Den aromatiska söta smaken gör att sorten passar bra till kompott, mos, marmelad och andra slags desserter. Dessa päron är väldigt goda till blåmögelost eller getost. Passar även bra till grytor med sin konsistens.

Trivs på näringsrika jordar i framför allt soliga lägen för att gynna fruktsättningen. De år då karten blir många kan man behöva gallra ut bland dem.

Grenarna är tunna och hänger ner av tyngden från frukten. Därför kan det vara en fördel att korta in grenarna emellanåt så att risken för att de bryts minskar.

Pollineras av bland andra 'Clara Frijs', 'Conference' och 'Williams'.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt