Päronträd GRÅPÄRON ('Jut')

Pyrus communis

Köp online hos oss
Starkväxande, klassisk sort som ger rikliga skördar av små, gröna och rostöverdragna frukter. Saftigt och aromatiskt fruktkött. Bäst skörd i soligt läge. Pollineras av bl. a 'ESPERENS HERRE' och 'Göteborgs Diamant'.
Gråpäron är en gammal klassiker som blir ett stort och mycket starkväxande träd. Trädet blir högt men kronan håller sig relativt smal för sin storlek. Ger rikliga skördar av små, gröna och rostöverdragna frukter. Kan ta många år innan man får skörd men de blir sedan rikliga under många år framöver. Mognar på hösten och har ett välsmakande och saftigt fruktkött. Gråpäron har kort hållbarhet när de är mogna. Mycket aromatisk smak som passar bra ihop med ostar. Pröva också gärna att koka in dem. Mycket vanligt förekommande sort i svenska trädgårdar men kan vara svåra att få tag på i affären. Blommorna attraherar våra pollinatörer.

Trivs i soliga lägen i mullrik och väldränerad jord med god tillgång på vatten. Pollineras bland annat av 'ESPERENS HERRE, 'Göteborgs Diamant', 'Clara Frijs' och 'Herzogin Elsa'.

Gråpäronträd blir höga och tar plats, något att ta med i beräkningen vid placering av trädet.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid