Björkspirea 'Tor'

Spiraea betulifolia

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 0,5-0,8 meter, eller som friväxande med tätt, rundat växtsätt. Gröna blad som får fantastiska orange till lysande röda höstfärger. Blommar rikligt med små, vita blommor i täta klasar. Trivs på de flesta väldränerade jordar i sol till halvskugga.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 0,5-0,8 meter. De gröna bladen är små, rundade med ett vågigt mönster på bladtopparna. Får fantastiska höstfärger i orange till lysande scharlakansrött. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 1-1,2 meter med tätt, rundat växtsätt och tätt, brunt grenverk. Blommar rikligt i juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Anspråkslös och trivs på de flesta väldränerade jordar i sol till halvskugga. Utvecklas bäst i mullrik jord i full sol. Torktålig som etablerad och har god motståndskraft mot salt, stadsklimat och snöbelastning vid överskottning. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 5–15 cm ovanför marken. Skjuter inga rotskott. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande eller klippt, låg häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord