Bukettspirea

Spiraea x vanhouttei

Klassisk och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-2 meter, eller som friväxande med brett, upprätt växtsätt och överhängande grenar. Mörkt blågrönt bladverk som får orangegul till purpurröd höstfärg. Blommar som friväxande rikligt med små, vita blommor i täta klasar som täcker grenarna. Trivs i soligt läge på näringsrik, väldränerad jord.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-2 meter. Bladverket är mörkgrönt till blågrönt och består av små, rundade blad med vågiga kanter på bladtopparna. Får vackra höstfärger i orangegul till purpurröd nyans. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 2-2,5 meter med brett, upprätt växtsätt och graciöst, överhängande grenar. Blommar rikligt i maj-juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. Blomklasarna sitter tätt tillsammans längs med de överhängande grenarna som täcker hela busken. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i full sol till lätt skugga på väldränerad och näringsrik jord. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder ovanför marken. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som formklippt häck. 

Sorten har odlats sen 1862 och är en hybrid mellan Spiraea cantoniensis och Spiraea trilobata.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat