Häggmispel fk Falun

Amelanchier spicata

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-3 meter, eller som friväxande med tätt, smalt, upprätt växtsätt. Mörkgrönt bladverk som får gyllengula höstfärger. Blommar rikligt som friväxande med små, svagt doftande, vita blommor i klasar. Bildar rödlila, ätliga bär. Anspråkslös och trivs i sol till skugga på de flesta jordar.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladen är ovala, lätt spetsiga och vid bladutspring lätt ludna och grågröna för att övergå till friskt mörkgröna under sommaren. Höstfärger i gyllengult med orange nyanser. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättning markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 3-4 meter med tätt, smalt, upprätt växtsätt. Blomningen är riklig och sker under våren med svagt doftande, små, vita blommor som sitter i klasar. Uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas mängder av rödlila bär som mognar efterhand. Bären har kärv smak men är rika på vitaminer och mineraler och kan ätas direkt från busken eller användas till sylt, saft eller smoothie. Bären uppskattas även av våra fåglar. Bildar en del rotskott. Användbar som friväxande i landskapsplanteringar och i lähäckar.

Anspråkslös och kan växa på de flesta jordar från soliga till skuggiga lägen. Klarar både tunga, blöta lerjordar och lätta, torra sandjordar. Utvecklas och ger bäst skörd och vackrast höstfärger i soligt läge på näringsrik och fuktighetshållande jord.

Anses mindre smaklig för rådjur.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga, Sol
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat, Torr jord