Prakthäggmispel 10-pack

Amelanchier lamarckii

Köp online hos oss
Praktfull, lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-3 meter eller som vasformad prydnadsbuske. Mörkgröna blad som är kopparfärgade vid bladutspring. Lysande orangeröda höstfärger. Blommar rikligt som friväxande med små, svagt doftande, vita blommor i klasar. Bildar blåsvarta, ätliga bär. Anspråkslös och trivs i sol till skugga på de flesta jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladen är ovala, lätt spetsiga och vackert kopparfärgade vid bladutspring. Under sommaren är bladen mörkgröna med kopparfärgad nytillväxt som senare får färgsprakande höstfärger i gulorange till lysande orangeröd. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättning markant.

Lämpar sig bäst som klippt häck, som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 4-6 meter med upprätt, brett, vasformat växtsätt. Äldre, större exemplar blir en flerstammig buske med bred, rundad krona och horisontella grenar. Blomningen är riklig och sker under våren med svagt doftande, små, vita blommor som sitter i klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas mängder av mörkt blåsvarta bär som mognar efterhand. Påminner lite om blåbär i smaken med viss strävhet och avsaknad av syra. Bären är rika på vitaminer och mineraler, kan ätas direkt från busken eller användas till sylt, saft eller gelé. Bären uppskattas även av våra fåglar. Användbar som friväxande i landskapsplanteringar och till lähäckar.

Anspråkslös och kan växa på de flesta jordar från soliga till skuggiga lägen. Klarar både tunga, blöta lerjordar och lätta, torra sandjordar. Föredrar dock en väldränerad och måttligt näringsrik och fuktighetshållande jord eftersom de lättare kan drabbas av mjöldagg i allt för torra eller allt för blöta jordar. Utvecklas o bäst och får vackrast höstfärger i soligt läge på näringsrik och fuktighetshållande jord.

Anses mindre smaklig för rådjur.

Prakthäggmispeln drabbas numera lätt av mjöldaggsangrepp. Liknande friskare alternativ är sorterna Amelanchier canadensis, Amelanchier laevis eller Amelanchier x grandiflora.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Stadsklimat, Torr jord