Rönnspirea 10-pack

Sorbaria sorbifolia

Härdig och tuff som används till friväxande häck på 1,5-2 meter med brett, upprätt och tätt växtsätt. Eleganta, stora gröna blad som får orangeröda höstfärger. Får gräddvita blomvippor. Skjuter rotskott. Trivs i sol till halvskugga på bördiga jordar. Plantåtgång: 2 plantor/meter.
Lättodlad häckväxt med tätt, brett, upprätt växtsätt. Bladutspring, som sker tidigt på säsongen, skimrar vackert i rosaorange nyans. Frodigt, grönt bladverk av stora blad som består av flera, lätt tandade, spetsiga parblad och ett uddblad sittandes på en lång stjälk. Färggranna höstfärger i orange och rött. Blomningen sker i juni-juli med gräddvita, små blommor som sitter tätt tillsammans i konformade klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas bruna klasar av fröer som dekorativt sitter på busken efter bladavfall.

Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Mycket tolerant och tuff buske som klarar både kompakt lerjord och torr, mager sandjord. Utvecklas bäst i lätt fuktighetshållande väldränerad jord. Tål hård beskärning och snötyngd. Fin i massplanteringar, landskapsplanteringar och som friväxande häck. Skjuter rotskott och kan få oönskad spridning, placeras därför med fördel invid klippt gräsmatta eller vid hårdgjorda ytor.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Stadsklimat