Slånaronia fk VÄSTERÅKER

Aronia x prunifolia

Lättodlad, vacker häckväxt. Fin som formklippt häck på 1-2 meter, eller friväxande med brett, upprätt och luftigt växtsätt. Mörkgröna, glänsande blad och orangeröda höstfärger. Blommar med lätt doftande, vita blommor i klasar som följs av nyttiga, stora, svarta bär. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar.
Tålig häckväxt som används till formklippt häck på 1-2 meter. Bladen är ovala, glänsande mörkgröna och får fantastiska höstfärger i lysande orangeröd. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 2-3 meter med brett, upprätt och något luftigt växtsätt. Blomningen infaller på våren och består av små, vita blommor med rosa ståndare och pistiller som sitter tillsammans i små klasar. Blommorna har en svag, söt doft och uppskattas av våra pollinatörer. Sorten får stora, svarta bär som mognar i september och är vitaminrika med stora mängder antioxidanter. Bären är syrliga men något sträva i smaken och passar bäst till saft, sylt eller till torkning. Halvmogna bär kan användas till att färga textiler eller mat röd.

Trivs bäst i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. För bärproduktion ger de bäst skörd i fullt soliga lägen på näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Tål hård beskärning.

Aronia härstammar från Nordamerika och har odlats i Ryssland sedan 1800-talet. Till Sverige introducerades aronia först som prydnadsväxt på 1980-talet men blev först populär som bärbuske under 2010-talet.

Slånaronia-sorter är hybrider mellan rödaronia och svartaronia. Sorten Västeråker är ifrån en svensk frökälla.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord