Syren 10-pack

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-3 meter eller som friväxande med brett, upprätt växtsätt. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Blommar som friväxande med starkt doftande, blålila blomklasar. Sprider sig med rotskott. Utvecklas bäst på solig plats i näringsrik jord. Kallas även för bondsyren. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Klassisk häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 3-5 meter med rundat, brett, upprätt växtsätt. Blommorna är enkla, blålila och sitter i täta klasar. De mörkt blålila knopparna och de ljusare blålila blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en stark, ljuvlig syrendoft i trädgården. Blommorna uppskattas även av våra pollinatörer. Planteras som friväxande häck eller som trevlig berså.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är oförädlad och skjuter massa rotskott. Rotskotten gör att den är mycket lämplig som häck eftersom den håller sig extra tät. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Oförädlad syren som odlats i Sverige sedan 1600-talet, kallas ofta för bondsyren.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar