Trädgårdstok 'Fridhem'

Dasiphora (Fruticosa-Gruppen)

Härdig sort som används till friväxande häck på 1-1,5 meter. Har kraftigt upprätt och något smalt växtsätt. Grågrönt bladverk. Blommar rikligt och länge med stora, enkla, gula blommor. Trivs i sol på de flesta väldränerade jordar.
Frisk, tålig sort med kraftigt upprätt och något smalt växtsätt. Bladverket är grågrönt till grönt och består av små, djupflikiga blad som inte får någon nämnvärd höstfärg. Blomningen är riklig och pågår från juni till in på hösten med endast kortare uppehåll under sommaren. Blommar med stora, enkla, gula blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Sorten invintrar tidigt vilket är bra för odling i mellersta och norra Sverige.

Anspråkslös och lättodlad, tål de flesta väldränerade jordar i soligt läge. Utvecklas bäst på väldränerad, lätt fuktighetshållande och näringsrik jord. Torktålig som etablerad. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande, blommande häck.

Äldre exemplar kan bli risiga och bör föryngringsbeskäras var femte år. Beskär ner plantan i olika höjder till cirka 10-30 cm från marken. Då sorten blommar på 1-årsskotten blir blomningen endast lite sparsammare säsongen efter beskärning.

Svensk sort som ursprungligen hittad som fröplanta i Fridhemsområdet utanför Umeå varifrån den fått sitt namn.

Övriga namn; Ölandstok, Potentilla.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord