Trädgårdstok 'Goldfinger' 10-pack

Dasiphora (Fruticosa-Gruppen)

Klassisk sort som används till friväxande häck på 1-1,2 meter. Brett, upprätt växtsätt med lätt överhängande grenar och grågrönt bladverk. Blommar rikligt och länge med stora, enkla, guldgula blommor. Trivs i sol till lätt skugga på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 2-3 plantor/meter.
Populär sort med upprätt, brett växtsätt och lätt överhängande grenar. Bladverket är grågrönt till grönt och består av små, djupflikiga blad som inte får någon nämnvärd höstfärg. Blommar rikligt och länge från juni och in på hösten med endast kortare uppehåll under sommaren. Blommar med stora, enkla, guldgula blommor som uppskattas av våra pollinatörer.

Anspråkslös och lättodlad som tål de flesta väldränerade jordar i sol till lätt halvskugga. Utvecklas bäst i full sol på väldränerad, lätt fuktighetshållande och näringsrik jord. Torktålig när den väl är etablerad. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande, blommande häck.

Äldre exemplar kan bli risiga och bör föryngringsbeskäras var femte år. Beskär ner plantan i olika höjder till cirka 10-30 cm från marken. Sorten blommar på ettårsskotten och blommar endast lite sparsammare nästa säsong.

Övriga namn; Ölandstok, Potentilla.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord