Trädgårdstok 'Sandved'

Dasiphora (Fruticosa-Gruppen)

Vacker sort som används till friväxande häck på 0,8-1 meter. Har upprätt, brett växtsätt och grågrönt bladverk. Blommar rikligt och länge med stora, enkla, vita blommor med gul mitt. Trivs i sol på de flesta väldränerade jordar.
Frisk sort med upprätt, brett växtsätt. Bladverket är grågrönt till grönt och består av små, djupflikiga blad som inte får någon nämnvärd höstfärg. Blomningen är riklig och pågår från juni till in på hösten med endast kortare uppehåll under sommaren. Blommar med stora, enkla, vita blommor med tydliga gula ståndare och pistiller. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Anspråkslös och lättodlad, tål de flesta väldränerade jordar i sol. Utvecklas bäst på väldränerad, lätt fuktighetshållande och näringsrik jord. Torktålig som etablerad. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande, blommande häck.

Äldre exemplar kan bli risiga och bör föryngringsbeskäras var femte år. Beskär ner plantan i olika höjder till cirka 10-30 cm från marken. Då sorten blommar på 1-årsskotten blir blomningen endast lite sparsammare säsongen efter beskärning.

Övriga namn; Ölandstok, Potentilla.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord