Ungersk syren 'Holger'

Syringa josikaea

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-2,5 meter, eller som friväxande med brett, upprätt växtsätt. Friskt, grönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Får som friväxande vita, stora blomklasar med enkla, milt, doftande blommor. Utvecklas bäst på solig plats i näringsrik jord.
Härdig sort som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-2,5 meter. Bladverket är friskt grönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 2-3 meter som har rundat, brett, upprättväxande växtsätt med kraftiga grenar. Blommorna är enkla, vita och sitter i stora luftiga klasar. De gröngula blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer. Planteras som friväxande häck eller som trevlig berså.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott.

Sorten är en vit selekterad variant av den vilda sorten. Ungersk syren är trots namnet inte från Ungern utan vildväxande ifrån bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat