Ungersk syren 'Oden'

Syringa josikaea

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-2,5 meter, eller som friväxande med brett, upprätt växtsätt. Mörkgrönt bladverk och gulbruna höstfärger. Blommar som friväxande med stora blomklasar med enkla, milt, doftande, mörkvioletta blommor. Utvecklas bäst på solig plats i näringsrik jord.
Härdig sort som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-2,5 meter. Bladverket är blankt, mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 1,5-3 meter som växer relativt långsamt med ett rundat, brett, upprättväxande växtsätt och kraftiga grenar. Blommorna är enkla, mörkvioletta och sitter i stora luftiga klasar. De mörkt, purpurfärgade blomknopparna och de violetta blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten är rotäkta och skjuter sällan rotskott. Planteras som friväxande- eller formklippt häck. Klassisk växt i en trevlig berså. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten är en mörkviolett selekterad variant av den vilda sorten. Ungersk syren är trots namnet inte från Ungern utan vildväxande ifrån bergen i nordvästra Rumänien och västra Ukraina.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat