Vit syren f. alba fk VEBERÖD

Syringa vulgaris f. alba

Klassisk, vit syren med starkt doftande blomklasar. Friskt, ljusgrönt bladverk och gula höstfärger. Lämpar sig som friväxande häck. Utvecklas bäst på solig plats. Kallas även för vit bondsyren.
Vacker sort med rundat, brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt, ljusgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en gul höstfärg. Blommorna är enkla, vita och sitter i klasar. De ljust, gulgröna blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en stark, ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten skickar sällan rotskott.

Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Vacker att blanda i häck med vanlig lila bondsyren. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd.

Sorten är en selekterad fröplanta från vanlig vit oförädlad syren som odlats i Sverige sen 1600-talet. Kallas ofta för vit bondsyren.