Bukettapel 10-pack

Malus toringo var. sargentii

Köp online hos oss
Odlingsvärd blommande häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-2 meter eller som friväxande med brett växtsätt. Friskt gröna, djupflikiga blad med gulorange höstfärger. Rosa blomknoppar som slår ut till vita blommor som följs av små, orangeröda frukter på långa skaft. Trivs i sol till halvskugga på på de flesta jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Blommande häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-2 meter. De ovala bladen är friskt gröna och får vacker gulorange höstfärg. Yngre skott och nytillväxt får djupflikiga blad vilket gör att busken uppfattas som flikbladig under sommaren.
Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant men uppfattas ändå som blommande.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 1,8-2,5 meter med brett, rundat växtsätt med lätt, tornigt och spärrigt grenverk. Blommar rikligt i maj och hela häcken översållas med rosa blomknoppar som slår ut i rent vita, enkla blommor. På hösten bildas ärtstora, orangeröda frukter som dekorativt sitter kvar på de kala grenarna efter lövfällningen. Odlingsvärd sort där både blomning, frukt och höstfärger är av stora prydnadsmeriter. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och frukten är omtyckt av våra fåglar.

Trivs i soligt till lätt halvskuggigt läge på de flesta jordar. Anspråkslös men utvecklas bäst på mullhaltig, fuktighetshållande, näringsrik jord.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
35 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat