Ginnalalönn 10-pack

Acer tataricum subsp. ginnala

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som formklippt häck på 1-3 meter eller som friväxande med upprätt, vasformigt och rundat växtsätt. Flikat, grönt bladverk som får härligt scharlakansröda höstfärger. Dekorativa, röda, bevingade frukter. Trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladverket är friskt grönt med smala treflikiga blad där fliken i mitten är längre än sidoflikarna. Ginnalalönnens största prydnadsmerit är de fantastiska höstfärgerna i gult, orange och lysande scharlakansrött. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som oklippt bildas en storvuxen, friväxande häck på 3-5 meter med brett, vasformigt och rundat växtsätt. Äldre exemplar kan så småningom utvecklas till en bred, cirka 2-4 meter, buske. Blommar med oansenliga vitgröna blommor som innehåller mycket nektar och pollen för våra pollinerande insekter. På sensommaren bildas bevingade frukter, så kallade lönnäsor som är starkt röda och bildar en vacker kontrast emot det gröna bladverket.

Anspråkslös sort som kan växa på de flesta jordar. Utvecklas bäst i sol till halvskugga på näringsrik, väldränerad och lätt fuktighetshållande jord. Tål salta vindar, mager jord och är torktålig som etablerad. Undvik vinter- och vårbeskärning då lönn lätt blöder. Lämpar sig bra som friväxande i landskapsplanteringar eller i blandade lähäckar. Används som friväxande breda häckar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
200 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord