Hassel 10-pack

Corylus avellana

Köp online hos oss
Lättodlad häckväxt. Fin som formklippt häck på 1,5-3 meter eller som friväxande med vasformat, rundat växtsätt. Stora, mörkgröna blad som får gyllengula höstfärger. Blommar som friväxande med långa hängen och bildar hasselnötter. Trivs i sol till halvskugga på mullrik, lätt fuktighetshållande jord. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Inhemsk, vildväxande häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1,5-3 meter. Mörkgrönt, frodigt bladverk av stora, runda blad med tydlig ådring och tandade bladkanter. Gyllengula höstfärger. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen och fruktsättningen markant.

Används även som friväxande i storvuxna, blandade landskapsplanteringar och i lä- och insynshäckar i öppna landskap.

Som oklippt bildas en storvuxen, friväxande häck på 5-7 meter med vasformat, brett växtsätt och rundad krona. Blommar med långa, gulbruna hanhängen och röda, små, oansenliga honblommor. Hanhängena bildas och syns redan under hösten för att slå ut tidigt på vårvintern när den allra första vårvärmen kommer. Blomningen är riklig och hasselbusken översållas med långa hängen, vilket är en vacker kontrast i ett snölandskap. Hassel befruktas med hjälp av vinden, men dess pollen uppskattas även av tidigt vakna pollinatörer. På hösten bildas klungor av gröna hasselnötter som mognar till bruna och ramlar av busken. Hassel är självsteril och behöver korspollineras av en annan hasselsort för att bilda nötter.

Trivs i sol till skugga i lätt fuktighetshållande, väldränerad och mullrik jord som gärna är något kalkrik. Undvik kompakt jord, hårdgjorda ytor och tunga lerjordar.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga, Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat