Klibbal 10-pack

Alnus glutinosa

Häckplantor av klibbal kan används till storvuxna lähäcksplanteringar i öppna landskap. Bildar så småningom ett flerstammigt träd med stor, konisk krona och karakteristiskt knotiga grenar. Bladverket är friskt grönt och blankt. Blommar med hängen på våren. Trivs i sol till halvskugga på fuktig och blöt jord.
Inhemskt, tåligt art som så småningom bildar en- eller flerstammiga höga träd med kroniska kronor och karakteristiska, horisontella, knotiga grenar. Bladen är friskt gröna och vackert blanka. Bladformen är oval, nästan runda med urgröpt bladspets. Unga blad är ljusgröna och klibbiga, därav namnet. Bladen sitter kvar långt in på hösten utan att få någon höstfärg och faller av gröna. Arten är tvåbyggare och blommar samtidigt med korta oansenliga, rödvioletta honblommor och gula hanblommor i dekorativa hängen. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas gröna, kottliknande fruktsamlingar som framåt hösten blir bruna. De kottliknande fruktsamlingarna kan torkas och användas till diverse dekorationer. Frukten är en nöt. Klippalen har kvävefixerande bakterier som lever i symbios med rötterna och binder atmosfärisk kväve som berikar jorden på växtplatsen.

Trivs i sol till halvskugga. Relativt anspråkslösa jordkrav och kan växa på de flesta jordar så länge de är fuktiga. Undvik torra lägen. Används som friväxande lähäckar på vindutsatta platser. Tål beskärning och kan användas till klippt häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Jordmån:
De flesta jordar, Fuktig jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Blöt jord, Salta vindar