Litet rödvide 'Nana'

Salix purpurea

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 0,5-1,5 meter, eller som friväxande med ett kompakt, rundat växtsätt. Vackra rödbruna grenar och små, grågröna blad. Gul höstfärg. Gråludna videkissar på bar kvist. Tålig, trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar.
Tålig häckväxt som kan användas till formklippt häck på 0,5-1,5 meter. Bildar som formklippt en tät, stabil häck med vackert, bladverk som skimrar i grågrönt och består av smala, lansettliknande blad med tydlig mittnerv. Höstfärgerna är gyllengula.
Planteras i soligt läge för att undvika att nedre delen av häcken blir gles. Formklipps med fördel i månadsskiftet juni-juli för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig även tät nertill. Plantera tre plantor per meter.
Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt men höjs max 20 cm per klippning, detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När man är nöjd med höjden klipps häcken fortsättningsvis i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som friväxande planta bildas en lättskött buske med kompakt, tätt och rundat växtsätt med tunna, dekorativa rödbruna grenar. Grenarna är även dekorativa under vintern. Bildar tidigt på våren, på bar kvist, små, gråludna videkissar som sitter längs med årsskotten. Videkissarna slår ut och blommar i rött och gult. Kvistar kan plockas in till buketter och drivas i blom under vintern.

Vide är en tvåbyggare där hon- och hanblommor sitter på skilda exemplar. Arten är en viktig växt för våra pollinatörer där honblommorna förser dem med nektar medans hanblommorna förser dem med pollen.

Anspråkslös och lättskött som trivs i de flesta lägen och på de flesta jordar. Utvecklas bäst i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrika jordar. Tålig mot blåsiga lägen, salta vindar och tillfälligt torr eller blötlagd jord. Tål hård beskärning och kan användas som formklippt häck eller som klippt klot. Planteras som solitär eller i buskage, användbar i massplanteringar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar