Prydnadssnöbär 'Arvid' E

Symphoricarpos

Lågväxande, krypande buske som används som marktäckare på 0,4-0,5 meter. Frodigt, blågrönt bladverk som får gyllengula höstfärger. Blommar med små, rosavita blommor och bildar oätliga vita bär. Bären sitter kvar på bar kvist. Skjuter rotskott. Trivs i sol till skugga på de flesta väldränerade jordar.
Tacksam marktäckande buske som får ett lågt, brett, marktäckande växtsätt. Vackert, frodigt, blågrönt och daggigt bladverk som består av små äggrunda, spetsiga blad. Gyllengula höstfärger. Blommar i juni med små, söta, rosavita blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren och hösten bildas sparsamt med vita bär. Bären är oätliga, ratas oftast av fåglar och sitter dekorativt kvar på bar kvist en bit in på vintern.

Anspråkslös och kan växa på de flesta jordar, i soliga till skuggiga lägen. Undvik kompakt eller blöt jord. Utvecklas bäst i vandrande skugga på näringsrik, lucker och väldränerad jord. Planteras som marktäckare, gärna under lövfällande träd. Passar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Sprider sig med rotskott.

Sorten är framtagen på SLU i Alnarp från frön med ursprung i Nordamerika. Har därefter fått beteckningen E-planta för sina goda egenskaper. Får sparsamt med bär jämfört med ursprungsarten. Kallas även för smällbär och snöbär.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga, Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Torr jord