Röd häckberberis 'Atropurpurea' 10-pack

Berberis thunbergii

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som formklippt häck på 1-1,5 meter eller som friväxande med oregelbundet, buskigt och tätt växtsätt. Purpurrött bladverk som får karminröda höstfärger. Blommar som friväxande med gulvita blommor i klasar som följs av små, klarröda bär. Trivs i sol på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till formklippt häck på 1-1,5 meter. Vackert purpurfärgat bladverk som består av små, runda, nätta blad. Färggranna höstfärger i lysande karminrött. Bildar vassa taggar. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som oklippt bildas en lurvig, friväxande häck på 2-3 meter med oregelbundet, buskigt och tätt växtsätt. Blomningen infaller på våren och består av små, vitgula blommor i klasar som uppskattas av våra pollinatörer. På sensommaren bildas små klarröda bär som sitter kvar långt in på hösten och uppskattas av våra fåglar.

Trivs i soliga lägen på de flesta väldränerade jordar. Utvecklas bra på tunga kompakta jordar, som lerjordar och klarar torka när den är väletablerad. Tål hård beskärning.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat