Rönn 10-pack

Sorbus aucuparia

Stabil som formklippt häck på 1-3 meter och blir som friväxande storvuxen och fin i lähäckar. Grönt bladverk som får färgsprakande höstfärger i orange och orangerött. Blommar som friväxande med vita, flata blomställningar som följs av klasar av orangeröda bär. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som formklippt bildar en gles men stabil häck på 1-3 meter. Vackert grönt bladverk av små, tandade blad som sitter i par längs en bladstjälk med ett uddblad. Färgsprakande höstfärger i orange till orangeröd nyans.

Planteras i soligt läge för att undvika att nedre delen av häcken blir gles. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig även tät nertill. Plantera tre plantor per meter.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Användbar som friväxande växt i landskapsplanteringar och lähäckar, där den är en uppskattad växt för den biologiska mångfalden. Får som friväxande ett brett, upprätt växtsätt som på sikt blir mer rundat upp till 8-10 meter. Blommar på försommaren med små, vita blommor som sitter tätt tillsammans i flata klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. På hösten framträder de dekorativa orangeröda bären som sitter samlade i klasar. Bären uppskattas av våra fåglar. Bären är ätliga och kan användas till gelé.

Trivs i sol till halvskugga på det flesta väldränerade jordar. Anspråkslös och härdig, tål blåsiga lägen bra.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat